Három szokás, amely megnehezíti a diétázást

A diétázás nem tűnik nagy kihívásnak: kevesebbet kell enni, mint általában, és kész. De egy sor buktató leselkedik ránk, amelyek kibillenthetik ezt az egyszerűnek tűnő folyamatot. Ilyenek a potyakalóriák, a vitaminbevitel figyelmen kívül hagyása, és az, hogy bár a testünk más módon kényszerül az önfenntartásra, nem alakítjuk úgy az életünket, hogy az neki megfelelő közeget biztosítson.

pexels-alexandr-podvalny-3814676.jpg

Az életem fele sikertelen fogyókúrázással telt, ezért bőven akad tapasztalatom arról, milyen hibákat követhet el az ember, ha éppen azért küzd, hogy változtasson önmagán. Korábban már írtam róla, milyen visszás szokások nehezítik a dolgunkat, most ezt a listát folytatom.

A főétkezéseken túl nem figyelsz arra, mit eszel

Figyelsz arra, hogy kásával indítsd a napod, ebédre fitneszsalátát ropogtatsz, vacsorára almát szeletelsz. De azért a délelőtti kávé mellé becsúszik egy csoki, a délutáni mellé egy fánk, esetleg az alma mellé Aperolt szürcsölgetsz az esti filmezéskor. Ennek fordítottja, amikor egész nap vizet iszol, hogy este befalhasd a megérdemelt sajtospizzát somlóival.

A cél a kiegyensúlyozottság lenne, és a megfelelő számú kalóriabevitel. Ha átvered magad azzal, hogy pedig te jól eszel, és csak pislogsz, miért nem olvadnak rólad lefelé a kilók, érdemes alaposabban figyelned magad, nem veszel-e magadhoz, akár öntudatlanul is potyakalóriákat.

Csak a matek számít, a minőség nem

Ha vagy olyan ügyes, hogy ki tudod számolni, hogy egy nap kevés kalóriát egyél, akkor is kérdés, hogy milyen összetételű lesz az, amit megeszel. Nem csak arra gondolok, hogy az 1400 kalória egy Big Mac menüből és poharas fagyiból áll-e, hanem hogy mennyire változatos, mennyire tápláló ténylegesen az, amit elfogyasztasz. Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy ízetlen, „üres” ételeket eszünk, amelyekben nem csak a kalória kevés, hanem minden más.

Ha úgy érzed, étkezések után hiába van teli a gyomrod, mégis éhes maradtál, kezdj gyanakodni: vajon vittél be elég vitamint? Lehet-e olyan ásványi anyag, amire kifejezetten éhes a szervezeted? A testünk egy bámulatos, precíz szerkezet, és jelzi, ha szüksége van valamire. Könnyen belátható, hogy ha almán és puffasztott rizsen kívül mást nem eszel, brutális hiányérzetet okozhatsz, amelynek jobb esetben csak falásroham, hosszabb távon, rosszabb esetben egészen komoly testi tünetei alakulhatnak ki. Takács Hajni dietetikus nagyon izgalmas tartalmakat oszt meg arról, hogy milyen ételekből milyen vitaminokat, értékes tápanyagokat nyerhetünk, és hogy mi mindenre kell figyelnünk, hogy kiegyensúlyozottan étkezzünk.

Nem változtatsz az életeden

Ha az étkezésed kapcsán mindenre gondosan ügyelsz, akkor már majdnem jó úton jársz – de ez még nem elég. Érdemes figyelned arra, hogy eleget alszol-e, van ideje a szervezetednek pihenni! Fontos, hogy alakítsd úgy az életed, hogy legyen időd és energiád az étkezésedre ügyelni, pl. ténylegesen tarts étkezési szünetet!

Mégis, ami talán a legfontosabb: épp csak annyi figyelmet szentelj az étkezésnek, amennyit szükséges, de ne forogjon körülötte az életed! Ha folyton az evésen kattogsz, hogy mikor mit csináltál jól, és milyen hibákat vétettél, abba könnyen belezakkanhatsz, kudarcélményt generálhatsz magadnak. Ennyit nem ér az egész.

Ezután már nincs is más feladat, mint kitartani! :D