Fogyás helyett tűzz ki valóban fontos célokat 2021-re!

Most kérdezhetnéd: a fogyás nem fontos?! Dehogynem, de a fogyás – ahogyan a hízás is – egy folyamat eredménye, nem egy önálló feladat. Jobb esetben csak lustulás és szétszórtság, rosszabb esetben mentális zavar fizikailag is látható tünete. Éppen ezért 5 olyan cél-javaslatot hoztam, amelyek elérése tényleg segíthet fejleszteni az életminőséged, és a segítségükkel még akár le is fogyhatsz.

pexels-kaboompics-com-6360.jpg

Az én életemet nagyban keseríti a tény, hogy feladatokban gondolkodom, nem folyamatokban – holott ha saját testünkről, lelkünkről vagy eszünkről van szó, ez teljesen félrevihet bennünket. Vegyünk egy egyszerű példát! Ha nyelvvizsgát kell letennünk egyetemi felvételihez vagy egy zsíros álláshoz, gondolhatunk rá feladatként, vagy egy folyamatként, amely során elsajátítunk egy idegen nyelvet, gondolkodást, kultúrát, amelynek a révén kinyílik a világ – egy jóval jelentősebb – szeglete. Élvezhetünk eredeti nyelven filmeket és zenét, a kultúrterületre látogatva megérthetjük a látottakat, elmélyedhetünk a helyi művészetekben, történelemben, többé válhatunk, mint most. És amúgy ehhez járnak felvételi pontok vagy egy szuper pozíció.

Ugyanígy érdemes lehet gondolkodási sémát váltanunk minden más cél esetén, és hosszabb távú hozadékban gondolkodni, valódi motivációt keresni és találni. A fogyás – mint a legnépszerűbb újévi fogadalom – is egy folyamat, amely lépésekből, fejben végbement változásról, kitartásról és önismeretről szól. Ennek fényében érdemes a célokat is átfogalmazni magunknak. Már többször írtam, hogy a szavaknak erejük van, használjuk is ki. Mik álljanak akkor a fogadalomlistán?

1. Idén megtalálom azt a sportot, amelyet igazán élvezek!

Sportolni kell, ez nem kompromisszum kérdése. Azon viszont lehet vitatkozni, hogy mit érdemes, hogyan és milyen intenzitással, ill. mennyi a rászántható idő- és anyagi keret. Ha találsz olyan sportot, amely fejleszti az erőnléted, segít egészségebben élni, és még szórakoztat is, akkor ezerszer könnyebb dolgod lesz betartani a mozgáshoz kapcsolódó, saját magad felé támasztott elvárásaid!

2. Hetente főzök új fogást / próbálok ki egészséges ételeket!

Az étkezésen is muszáj változtatni, ha az ember fogyni akar, de nem mindegy, hogyan teszi. Ha egyik napról a másikra diétás fehérjeturmixra és ízetlenre főtt brokkolira állsz át, nem csoda, hogy egy hét alatt feladod – sőt, az a csoda, ha addig bírod! Ehelyett nézegess recepteket, ismerkedj piacokon szokatlan külsejű zöldségekkel és gyümölcsökkel, kérj tippet külföldi ismerőstől, tágítsd a horizontod! Ha már ismersz egy rakás egészséges ételt, akkor könnyebb lesz kiváltanod a károsabb fogásokat olyanokkal, amelyeket szeretsz is. Amennyiben nem vagy konyhatündér, és nem a szíved csücske a konyhában gürizés, válassz olyan ételfutárt, amely jó minőségű fogásokat kínál, én pl. a SmartFoodot javaslom.

3. Több időt áldozok a hobbimra!

A stresszevés gyakoribb, mint gondolnád, a többségünk nem jókedvéből fal – én biztosan nem. Ezért is fontos, hogy több időt szánjunk arra, ami feltölt, jókedvűvé tesz, örömet okoz. Legyen szó hímzésről, gördeszkázásról, szexről, olvasásról, kertben gazolásról, jéggorillákkal birkózásról, minél több alkalommal iktassuk be a hétköznapokba!

4. Keresek valakit, akivel mindent megoszthatok!

Ha életed szerelme vagy a legjobb cimborád nem jár hasonló cipőben, érdemes keresned valakit, aki tudja, milyen kihívásokkal állsz szemben, miken mész keresztül, milyen harcokat vívsz magaddal egy olyan folyamatban, amellyel a változás a célod.

5. A legtöbb energiámat önfejlesztésre szánom!

Közhely, mert igaz. Ha ismerem magam, megértem, mit és miért reagálok úgy, ahogy, sokkal kezelhetőbb, tartalmasabb lesz az életem minden téren. Tudom, milyen sport passzol hozzám, milyen ételeket kell kerülnöm, kikkel tölt fel az együttlét. Vizsgálgatnom kell önmagamat, mintákat keresni, korrigálni és fejleszteni. Fogyni is akkor lehet, ha tudom, miért falok és mivel tudom leállítani magam, hogyan tudom magam rávenni a sportra és a többi.

Ha jó fogadalmakat teszek, akkor lassan, szinte észrevétlenül javul majd az életminőségem, és mellékes hozadékként sikerül majd a nyelvvizsga, vagy pont a fogyás.