4 dolog, amire az egészséges étrend megtanít

És amikről karácsonykor sem kéne megfeledkezni

Bejgli mézeskaláccsal, rántott hal sült kacsával, zserbó mézes-krémessel, tört krumpli és házi pálinka – nálunk ezek az alapételek karácsonykor. Egyik sem valami diétás vagy emésztéstámogató, legfeljebb mértékkel egészségesek. Az ész nélküli maratoni zabálás helyett kamatoztassuk az ünnepek alatt is, amit év közben megtanultunk az egészséges étkezésről!

pexels-nicole-michalou-6062037.jpg

Tegye fel a kezét, akinek ismeretlen a karácsonyi menü! Tudod: reggelire bejgli és mézeskalács, tízóraira zserbó és bejgli, ebédre halászlé, sült kacsa és rántott hal, lefojtva bejglivel, borral és házi ágyas meggyel, aztán a kávé mellé jöhet kis bejgli és diós kifli, vacsorára még több hal, krumpli és sült, bejgli és almás, akkor isszuk meg a pálinka javát, amit ellensúlyozandó jöhet a guba és a mézes-krémes, no meg a bejgli. Január elsején pedig hitetlenkedve feszülünk meg, hogy be tudjuk gombolni a kedvenc nadrágunkat, és a fogadalmi listánk élére katapultálnak az „idén lefogyok”, „formába lendülök”, „figyelek az alakomra” jellegű elhatározások és társaik.

Ahelyett, hogy az év közben megtanult egészséges étkezési szokások közül pár egyszerű, logikus praktikát nem hanyagolnánk el az ünnepek alatt sem. Én a SmartFood ételeit eszem, a fogásaikat fogyasztva, a legfontosabb tanulságokat szem előtt tartva készülök az ünnepi időszakra.

Nincs étkezés gyümölcs vagy zöldség nélkül!

A krumpli jelen esetben nem mérvadó. Lehetőleg friss, vagy egyszerűen elkészített, pl. párolt formában fogyasztható zöldségek és gyümölcsök elengedhetetlenek, hogy ebben az időszakban is vitaminokhoz és rostokhoz jussunk.

Fehérjéből többet, mint szénhidrátból!

A hal kiváló fogás, feltéve, ha nem egy lavórnyi majonéz és egy raklapnyi sültkrumpli kíséri – és még nem beszéltünk a fél rúd bejgliről! A túró, joghurt vagy kefír jó kalcium-források, arról nem is beszélve, hogy nagyban segítik az emésztésünket a normál ritmusban működni.

A vizet nem pótolja a beigli!

A szomjúságot nem oltja az étkezés, ellenben ha eleget iszunk, csökken az étvágyunk. Ezért is kell – ha másképp nem megy – tudatosan ügyelni rá, hogy ne csökkenjen a napi 2-3 liter vízfogyasztás. Figyelem, sörrel, borral, pálinkával és kávéval nem lehet pótolni, sőt, ha alkoholt fogyasztunk, a normál vízmennyiségen túl is érdemes még innunk.

És a legnehezebb: legyen szünet két étkezés között!

A karácsony – főleg túlevőként – egyetlen maratoni falásroham, lényegében másfél hét szünet nélküli zabálás. Pont ezért kell megtanulni észnél lenni, és (minimum) két órát tartani étkezések között!

Nem kell koplalni, mindenre nemet mondani, de még észszerű keretek között érdemes étkezni.

Sok sikert mindannyiunknak, kívánom, hogy senki bejglije ne repedjen fel!

(Ha mégis, hát a háziaknak jó lesz úgy…)