Bölcs rokon bölcs kérdésére még bölcsebb válasz

Látom, megint nem sikerült lefogyni, mondja ő, és te, kérdem én, hogy haladsz az asszertív kommunikációs tréningeddel? A passzív agresszió nem szép dolog, de humorral életet menthet, némi intelligenciával megfűszerezve bántás helyett csak irányba terelheti a beszélgetést. Ami, lássuk be, karácsonykor létszükséglet.

pexels-cottonbro-3171202.jpg

Biztosra veszem, hogy pandémia ide, korlátozások oda, a karácsony nem marad el a többség családjában. Ami azért is extrán veszélyes, mert az év során folyamatosan gyarapodó frusztráció-halmunkat is visszük magunkkal ezekre a programokra, ahol kicsúcsosodhat minden bánatunk, félelmünk és dühünk. Pohártörés, remegve zokogás és „soha-többé-nem-állok-veletek-szóbá”-zás helyett ilyenkor van szükség a kreativitásunkra – főleg, ha a kövér-kérdések kerülnek terítékre!

Nekem is csak írásban nagy a szám, de akkor nagyon, szóval vegyük sorra, milyen elmés kérdésekre milyen válasz adható!

„Nem úgy volt, hogy idén lefogysz?”

Az is tervben volt, hogy céget alapítunk, befejezem a könyvem, veszek új kanapét és elektromos tűzhelyt, elutazunk Franciaországba. Mesélj, te mit valósítottál meg a terveidből 2020-ban? És ami még fontosabb, hogy csináltad?

„És most akkor sportolsz valamit?”

Rám néztél, leolvastad rólam a választ, de hallani is akarod? Bájos. Nem nagyon, néha otthon tornázom, az is elég az erőnlétem hiányához. De kérlek, magyarázd el, mit kéne csinálnom, amellyel nem zúzom szét az ízületeimet, nem kell ugrálni közben, hogy az alsószomszéd a világvégét gyanítsa, nem kell hozzá kimozdulni, nincs szükség speciális felszerelésre, nem saját testsúlyos gyakorlat, és nem porlasztom el a motivációm maradékát? Hallgatom az összes javaslatot.

„De, gondolom, jövőre összeszeded magad!”

Gondolom, őszinte választ vársz. Igen, nyilván, január elsejétől fejjel töröm be a zárt csepeli konditerem ajtaját, és addig nem hagyom el a működő futópadot, ameddig az szét nem esik alattam, de akkor is csak a soron következő masinán folytatom az edzést. Februárban majd lesel, hova lett a 27 éve növesztett hájam!

„Ilyen külsővel hogy akarsz családot?”

Hiszed vagy sem, nem akarom megosztani senkivel az életem – külsőmtől függetlenül. Különben is, az igazi kérdés ez: minek nekem másik család, ha itt vagy te?

„A kollégám feleségének a húga a karantén alatt 15 kilót fogyott!”

Rémes lehet, hogy most meg sem meri kóstolni majd a bejglit. Hozhatok még mézeskalácsot? Bár félek, kicsit kiszáradt, de nem hagyhatod ki…

„Nem változtál semmit!”

Te viszont nagyon kedves lettél!

Szurkálódós családtól függetlenül is nagyon boldog, bejgliben gazdag, lelkifurdalásban gyér ünnepeket kívánok!