Az életmódváltás 3 fő akadálya: a motivációvárás, a tévinformáció és kudarcélmény

Az eredményes életmódváltást sok minden akadályozhatja, de különösképp a megváltáshoz vezető motivációvárás, a rengeteg tévinformáció és természetesen a kudarcélmények feldolgozására való képtelenség. Pedig ha kidobnánk az ablakon a motivációt, elővennénk a józan eszünket, és reális keretek között maradva megengedőbbé válnánk magunkkal szemben, simán képesek volnánk a változásra.

pexels-sergio-souza-3772226.jpg

Reggelire egy almát ettem, kávét is csak feketén ittam. Ebédre madársalátát szórtam egy apró müzlis tálkába light mozzarella golyócskákkal, amit üres zöld teával kísértem. Végül a délutáni edzést követően leültem a Netpincér elé, és rendeltem egy extra pizzát somlóival. Másnap persze kezdtem elölről az egészet.

Ismerős? Ez a motiváció-tévinformáció-kudarc hármasa az, amely nap végén egyetlen, jól irányzott csapással semmisíti meg az életmódváltási kísérletet. Ideje kiékelni mókuskereket!

Megvárom, hogy szétfeszítsen a motiváció, de utána meg sem állok a szexistennő alakig!

Ne tévesszük össze a cél és motiváció kifejezéseket. A motiváció egy belső késztetés, egy erős vágy, amelynek eleget téve valamiképpen cselekszem, példánál megmaradva nem eszem és széthajtom magam az edzésen, hogy végre elégedett lehessek a tükörképemmel. A pedig cél az, hogy energikussá váljak, a testem alkalmas legyen bármire, amihez kedvem támad, kevésszer betegedjek meg, jól érezzem magam a bőrömben. A kettő nem szinonima: egy vágy megvalósítására törekedve definiálunk célokat, amelyeket kisebb lépések mentén megvalósíthatunk.

Ha arra várok, hogy kirobbanjon belőlem a tettvágy, a motiváció mozgassa minden tagomat, akkor hetekig várhatok egyetlen motivált délutánra. Lássuk be, ezzel eredményt aligha lehet elérni.

Ne várd a motivációt, hogy másképp cselekedj, hanem tedd meg. Emberként megvan az a fantasztikus képességünk (bár erről én speciel szeretek elfeledkezni), hogy pillanatnyi szükségleteinken és kívánalmainkon túl is képesek vagyunk gondolkodni, ösztönszint felett cselekedni. Éljünk a lehetőséggel!

Hogy a motiváció kérdéskörét alaposabban megismerhesd, érdemes végignézned a Sikerre Hangolva csatorna Mitől leszel motivált? című videóját, vagy a Tanulom magam csatorna Hogyan motiváld magad? (avagy hogyan játszd ki a messiásként várt szikra hiányát tagalaló) összefoglalóját.

Szóval, ha ezt meg azt csinálom, egy hét alatt ledobok 15 kilót? Pite, kezdjünk neki!

Azt hiszem, azon nincs mit taglalni, hogy ha valaki egészségesebb életet szeretne élni, szükséges sportolnia és megfelelő mennyiségben, megfelelő minőségű ételt kell fogyasztania. No de ehhez "támpontot" az internet bugyraiban óceánnyi dezinformáció ígér neked, részletesen taglalva, mit és hogyan érdemes csinálnod, megspórolva a valódi erőfeszítést. Egyszerre jó és rossz hír, hogy nincs mód, amivel megspórolhatod a kőkemény munkát. Jó, mert az erőfeszítés útján elért siker feltölt, magabiztossá és elégedetté tesz, rossz, mert nagyon is meg kell szenvedni érte. Éppen ezért lehetőleg ne valamilyen jól hangzó, felkapott diétás termékcsomag beszerzésével és online küzdősport-edzésre való beiratkozással kezdd a változást, hanem tájékozódj – lehetőleg szakértőktől!

Ha az étkezésről van szó, kérlek, a tévhitek megismerésével kezdd az informálódást, utána tanuld meg az egyetlen valóban hatékony módszert (azaz a kalóriaszámlálás mikéntjét). Ha ez is megvan, tiéd a döntés, hogy rendszeresen leülsz kockás füzettel kimatekozni, mit, mikor és mennyit kell enned, majd bevásárolsz, elkészítesz és porciózol, vagy a könnyebb utat választva megrendelsz egy dietetikus által összeállított étrendet, pl. a SmartFood fogásait.

Sportolás kapcsán – bár így a vírushelyzetben ez extrán nehéz – lehetőleg kérd ki egy szakértő személyedre szabott tanácsát! Minél nagyobb a változás, amelyet az életedbe szeretnél bevezetni, annál fontosabb, hogy magadra figyelve, a balesetek és a hosszú távon káros szövődmények elkerülésének lehetőségét mérsékeld. Pl. ha 150 kiló felé tendál a súlyod, ne ugrálós edzéssel kezdd meg a sportpályafutásod, mert azzal tönkre teheted az boka-, térd- és csípőízületeidet.

Eddig sem sikerült, minek kezdjek bele megint?

A kudarc veszélyét nem lehet nullára redukálni, és nem is érdemes. Mivel az életmódváltás egy hosszadalmas, összetett folyamat, nem kis eséllyel tapasztalunk kisebb-nagyobb kudarcélményeket alatta. Minél többször kezdünk bele, annál többször adjuk meg az esélyt, hogy a kudarcélményt kiküszöböljük, elodázzuk, több időt nyerjünk előtte, mint bármikor korábban.

Próbálkozni pedig addig kell, ameddig el nem érjük a kitűzött célunkat.