Biztos, hogy csokira éhezel?

Rendhagyó poszt következik: ezúttal egy evészavarokkal foglalkozó szakkönyvet ajánlok. Ha kövér vagy és nem tudsz lefogyni, azért, ha más étkezési zavarral, úgy mint anorexiával vagy bulimiával küzdesz, azért, ha egy neked fontos személy harcol az étellel, akkor meg azért érdemes kézbe venned ezt az amúgy olvasmányos, érthető, mégis igényes tudástárat.

img_20210125_144645_2.jpg

Lukács Liza több mint húszéves szakmai múltra tekint vissza: mióta megszerezte első diplomáját az ELTE-n, dolgozott az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, tanított a PPKE Pszichológiai Intézetében, a SOTE Egészségpszichológiai Doktori Iskoláján megszerezte Ph.D. doktori fokozatát. A Nyitott Akadémia szakértői csapatának tagja. Szakterületének az anorexia nervosa és a bulimia nervosa nevű evészavarokat tekinti, emellett kiemelten foglalkozik a nem organikus eredetű elhízásformákkal. Az éhes lélek gyógyítása második saját könyve az étkezési zavarok témakörében.

Miért nem ment az életmódváltás eddig?

Az öt tartalmi részre osztott könyv először a változásképtelenség lehetséges pszichológiai hátterét, okait vizsgálja meg. Külön kitér arra, hogy az életmódváltás nem egyik napról a másikra kipörgethető, egyszeri cselekedet, hanem egy folyamat, amely könnyen megrekedhet. A folyamat öt lépése mind-mind kihívást jelenthet, és ha fejben nem állunk rá készen, borítékolható a kudarc. A pszichés felkészültségen túl ugyanolyan fontos kérdés, hogy hogyan vannak jelen az életünkben az ún. hajlamosító, kiváltó és fenntartó tényezők. Hajlamosító tényezők alatt az egyéni, családi és kulturális örökségünk, kiváltó tényezők alatt a ránk hatással lévő történések, mérföldkövek az életünkben tekinthetők, a fenntartó tényezők közé a szokássá vált életvitel és környezet tartoznak.

Zavar vs. probléma: melyik jellemző rám?

Lukács Liza, mielőtt konkrétan elmélyed egyes étkezési zavarok jellemzőinek taglalásába, részletezi, milyen tünetek, viselkedési minták mutatják, ha nagyobb – vagy pont, hogy könnyebben kezelhetőbb – a gond, mint azt előzetesen gondoltuk. Ez a rész segít eldönteni, milyen mértékű változásra lesz szükséged, lehet, hogy elég, ha mostantól egészséges ételeket rendelsz, pl. a SmartFoodtól, vagy ideje időpontot foglalnod egy terapeutához.

A három fő étkezési zavar: anorexia, bulimia és túlevés

A könyv harmadik részében a három étkezési zavar működésébe, csapdáiba, jellemzőibe, azon belül is a hasonlóságokba és eltérésekbe enged betekintést. Mindegyik blokk egy-egy E/1-es személyben írt, fájóan ismerős, vélhetően a praxisa alatt felgyűlt tapasztalatokat tömörítő fiktív vallomással kezdődik, amelyekből az adott evészavarral küzdő illető gondolkodásába, élettapasztalataiba, kihívásaiba nyerünk bepillantást. Ezt követően a szerző részletes szakmai értekezéseiből megtudjuk, milyen speciális nehézséggel küzdenek az adott zavarral küszködők.

Külön elismerésre méltó, hogy bár józan ésszel nem gondolnám, hogy olyan sok közös lehetne bennem és egy 35 kilós nőben, a kötet rávilágit, hogy bőven akad pedig. Épp csak az életünk egy pontján egy másik irányba billent ki az egyensúlyunk.

Majd a szerelem jóllakat… vagy nem

Közkeletű tévhit, hogy egy párkapcsolat majd jól megoldja az életünk nagy problémáit, miért pont az étkezési zavar jelentene kivételt? Jó hír, hogy nem jelenti, mert ahogyan a mentális és lelki gondokra sem jelent automatikus gyógyírt, úgy erre sem. A szerző – egyébként a könyv több pontján – merít Eric Berne szakmai eredményeiből, így a negyedik tartalmi egységben sokféle, alapvetően a párkapcsolat egyik vagy mindkét fél étkezési zavaraiból eredő játszmára, párkapcsolati csapdahelyzetre mutat rá.

Bár többnyire a könyvben női szempontokat látunk, ebben a blokkban a szerző törekedett a problémák férfi szemszögű bemutatására is, vagy legalábbis a két nem eltérő látásmódját megvilágítani. Éppen ezért a könyv alkalmas lehet arra, hogy ha magatokra ismersz, a párod kezébe nyomd, és jól megtárgyaljátok, hogyan tudnátok visszafordítani a vesztesnek ígérkező játszmátokat.

A feketeleves, azaz a pszichológiai éhség nyolc fajtája

Szomorú vagyok, megérdemlek egy csokit. Jó kedvem van, jár az a süti. Ismerős?

Ha igen, az jó hír, hiszen akkor már látod, milyen irányba kell kutakodnod, hogy megtudd, mire fel vagy olyan sokszor éhes, mi okozza az étkezési zavarod. Ha nem a gyomrod korog, akkor gyanús, hogy inger-, kapcsolat-, elismerés-, szex-, strukturálási-, cselekvési-, produktivitási- vagy szeretetéhséged támadt (ill. természetesen ezek kombinációja). Ha elfogadjuk a tényt, hogy lelki vagy mentális igényeinket a testünk fizikailag is jelezheti, úgy könnyen érthető, miért is éhséget érzünk, amikor valamiből hiányt szenvedünk.

Maradjunk a fenti példáknál!

Szomorú vagyok, mert megbántottak. Nem élem meg a bánatom, nem osztom meg mással, hanem keresek valamit, amivel jobb kedvre derülhetek, olyan megoldást, amely elérhető, nem utasít el: egy tábla csokit a fiókból.

Jó kedvem van, de nem osztozhatok a vidámságomban senkivel. Nem baj, akkor ünneplek úgy, ahogy nekem jó, és biztosan pozitív élményt jelenthet: egy sütivel.

A kötet logikusan nem megoldókulcsokat tartalmaz, az mindenkinek más és más lesz, aki hajlandó energiát befektetni a tényleges életmódváltásba. (Gyakorlati megvalósítási kísérletekről a blogon többet is olvashatsz, az itteni posztok az én saját problémám megoldására tett erőfeszítések tanulságai.)

Ha tehát készen állsz, hogy megismerd a problémádat, és az életmódváltásod részeképp ne „csak” helyesen étkezz és rendszeresen sportolj, hanem ténylegesen fejleszd magad, kezdd ezzel a könyvvel!